Fosta Securitate

Există suspiciuni puternice că unii magistrați ar fi fost agenți sau colaboratori ai fostei Securități comuniste [10] . Nu vom ști niciodată câți dintre magistrații de după 1990 au venit dintre ei, având în vedere pensionările în masă de până acum. Dar pentru cei care își exercită în prezent funcțiile în justiție, sistem al cărui rol principal este acela de a proteja drepturile individului, nu vedem cum un magistrat care a contribuit la menținerea terorii securiste ar putea îndeplini această funcție socială de nivel înalt.

Deși legea nr. 247 din 2005 prevedea obligația CNSaS de a verifica declarațiile magistraților privind afilierea sau colaborarea cu Securitatea până la data de 22 ianuarie 2006, nici până în prezent nu au fost comunicate rezultatele acestor verificări. Legea nu prevede sancțiuni pentru magistrații respectivi, în afară de faptul că aceștia nu vor putea ocupa funcții de conducere sau ca membri CSM, însă SoJust consideră că, din motive morale, ar trebui să demisioneze [11] . Considerăm, însă, că este necesară publicarea acestor declarații.

Primul magistrat despre care s-a dovedit, conform informațiilor publicate în presă [12] , că a colaborat cu Securitatea este chiar membru al CSM. Refuzul demisiei sale, precum și al declanșării procedurii de revocare de către președintele sau vicepreședintele CSM, așa cum au solicitat SoJust, AMR și Asociația 15 noiembrie 1987 ne-au convins că încă se practică aceleași standarde. Eșecul CSM în această chestiune i-a determinat pe magistrații din țară să inițieze revocarea judecătorului în cauză – în ultima săptămână, adunările generale ale judecătorilor de la instanțele din Cluj și Oradea au votat deja revocarea.